Wat is de NOVA?

NOVA staat voor Nederlandse Organisatie Van Audiovisuele amateurs. De NOVA is een landelijke vereniging met regio's als leden. Je kunt lid worden van een regio of bij een filmclub.

De NOVA organiseert festivals en cursussen, leidt juryleden op en doet nog veel meer. Wij kunnen je op weg helpen bij het maken van een leuke film.

NOVA Jonge Filmers is de website voor jonge filmers. Hier vind je alle activiteiten voor jongeren.

Leer ook leuke films maken en sluit je aan.

Wat wil jij? Laat het weten aan de NOVA.

De NOVA wil graag je filmdromen waar maken. Om helder te krijgen wat jouw behoeften zijn willen wij graag wat vragen stellen.  Als je kennis wilt maken met onze organisatie, beantwoord dan alsjeblieft de vragen. Deze vragenlijst is bedoeld voor jongeren van 12 t/m 23 jaar. Het beantwoorden kost je ongeveer 10 minuten van je tijd. We garanderen dat de resultaten anoniem worden verwerkt.

Alvast bedankt voor je moeite!

Klik op het vraagteken, de titel of hier. Dan opent de vragenlijst.

Blijf Filmen

We maken een unieke periode mee. Het is nu al vreemd om massa's mensen dichtbij elkaar te zien. Het vastleggen van de nieuwe omgangsvormen levert historisch waardevolle documenten op. Ook prikkelt het nieuwe onderwijs, het missen van vrienden dichtbij en van lijfelijk contact tot nieuwe creatieve ideeen. Maak van je hart geen moordkuil! Blijf met open ogen kijken en leg vast wat je meemaakt. Niets is zo verrassend als de dagelijkse werkelijkheid.

man holding camera with stand 3002187 crop web

Die film kun je niet bedenken.

Feestdagen in Coronatijd

Bekijk hier de uitslag van de filmwedstrijd Feestdagen in Coronatijd.

Een film maken is heel leuk, maar er komt wel wat bij kijken.

Film jij met je mobieltje ook alles wat los en vastzit?

Wij snappen dat. Wij doen niet anders, want verhalen vertellen zit in onze genen en wat is er nog leuker dan het maken van een selfie met een gekke bek, een coole auto, je lief, de overheerlijke pizza. Dat wil je wel delen met je vrienden en bekenden. Wij kennen ook vloggers die elke dag aan hun volgers vertellen wat ze hebben meegemaakt. Ook interessant. Zo zie je maar, the sky is the limit. Je kunt met je mobieltje alle kanten op en hele films maken. Alles is mogelijk; korte informatieve verhaaltjes, of met vrienden en vriendinnen een heuse korte speelfilm maken.

Toch gaat dit niet vanzelf. Aan elke goede film ligt namelijk een goed idee en verhaal ten grondslag. Dat is nog niet zo gemakkelijk, maar ja, het moet gebeuren en iemand moet het doen. Wij kunnen jou vast daarbij helpen.

Bij alles wat leuk is moet je dingen afwegen/overwegen. Dat is bij het maken van een film niet anders. Hoe schrijf ik een goed verhaal? Hoe ga ik dat verfilmen? Wie ga ik vragen voor de rollen? Welke muziek zet ik er onder?

Het is leuk om alle touwtjes in eigen handen te hebben. Jij kunt bepalen hoe het moet worden. Je hebt b.v. heel veel te gekke shots en scènes bedacht en misschien zelfs al opgenomen. Allemaal korte stukjes film, leuke toepasselijke muziek uitgekozen. Maar je vraagt je af; hoe krijg ik die in de juiste volgorde achter elkaar? Hoe en met wat doe ik dat?

Hieronder vind je tips over het schrijven van een verhaal, het opnemen daarvan en de montage. Pak je mobiel of camera en ga ermee aan de slag. Al doende leer je het meest.

Scenario schrijven

Scenario schrijven

Foto door Aleš Čerin van FreeImages

 

Een film begint met een idee, dat wordt uitgewerkt tot een scenario.

Joost Schrickx vertelt in zijn vlogs hoe je dat aanpakt.

Cameravoering

Cameravoering

Foto door Gift Habeshaw van Pexels

 

Cameravoering heeft alles te maken met het overbrengen van je verhaal naar de kijker.

Bekijk hier uitleg over enkele basisprincipes.

De videomakers

De videomakers

De meiden van De Videomakers hebben veel ervaring met films maken. Ze leggen je uit hoe je met licht en geluid omgaat, filmt met je telefoon en veel andere handige weetjes. Op hun Youtubekanaal staan tientallen leuke filmpjes over allerlei aspecten van het filmmaken.

Gratis montageprogramma's

Gratis montageprogramma's

Er zijn verschillende gratis montageprogramma's, van eenvoudig tot heel professioneel. Hier vind je de beste.


Interviewen

Interviewen

Foto door Bartlomiej Stroinski van FreeImages

 

Bij het maken van een documentaire zul je vaak interviews gebruiken, al is het maar om meer te weten te komen over je onderwerp in een voorgesprek.

Steven Geldof vertelt over zijn werkwijze.

Young UNICA Workshop

23 jongeren uit vele landen volgden tijdens UNICA 2019 in augustus 2019 een workshop van een week. Het onderwerp was "visualising change" en ging over een voorval dat je leven heeft veranderd.

Bekijk de making of films en de films, die tijdens de workshop zijn gemaakt.

Helaas gaan de UNICA-festivals van 2020 en 2021 niet door.