Filmwedstrijd

voor jongeren tot en met 23 jaar

Image

Thema

Feestdagen in Coronatijd

De feestdagen van 2020 werden anders dan ooit tevoren. Geen vuurwerk, niet met de hele familie samenkomen, niet knuffelen. Hoe ga je elkaar onder die omstandigheden een goed nieuwjaar wensen?

De uitslag

De filmwedstrijd “Feestdagen in Coronatijd” heeft vanuit de jeugd weer typerende thema’s aan de orde gesteld: eenzaamheid, naastenliefde, het dromen over echte contacten vanuit de eigen kamer. Bij de grote veranderingen in de geschiedenis van heelal en de mensheid is de Corona pandemie een rimpeling, maar wel met potentieel grote gevolgen.

Het bijzondere aan films maken in deze periode is dat de makers alleen thuis zitten of soms met z’n tweeën naar buiten gaan. Dat leidt tot intieme beelden, tot een persoonlijke uiting. Als dat de kijker aanspreekt, dan is de film al geslaagd.

De wedstrijd heeft twee winnaars en er is een aanmoedigingsprijs toegewezen.Beide prijswinnaars hebben een actiecamera gewonnen, waarvan er één wordt gesponsord door "Jeugd aan zet" Midden Drenthe. De NOVA stelt de andere beschikbaar.

DSC02503De eerste winnaar is Cheenydine Koning (19 jaar) met de film “Lock-down”.

De jury vond er het volgende van:

Het is een persoonlijke uiting van iemand die voor het eerst op kamers gaat wonen en kort erna vanwege de lock-down binnen moet blijven. Wat doe je dan?

De keuze om de film op de eigen kamer te maken past goed bij het thema Feestdagen in Coronatijd.

Het complete verhaal wordt in driekwart minuut verteld, inclusief drama, omwenteling en prachtige acties.

Een knappe film, die bewondering wekt en blijdschap geeft, met een positieve kijk op deze moeilijke periode.

DSC02498De tweede winnaar is Emma van Uden (15 jaar) met de film “Verandering”.

Met veel geleende beelden is op wervelende manier de evolutie van de aarde en de mens gebracht. Worden we in onze ontwikkeling bedreigd, door corona?

Is het tijd voor nieuwe inzichten.? Is het tijd voor verandering?

Het is een documentaire met een positieve hint: ook deze pandemie komen we te boven. En de gedachte dat deze film in de eenzaamheid van zitten achter de computer, met internet, is gemaakt, dwingt bewondering af.

De keuze van scenes, de montage inclusief muziekscore, de vaart en het uitdiepen van het thema zijn geslaagd.

De aanmoedigingsprijs is voor Leon Wollie met “Evert is eenzaam”. Een grootse poging om het leven van iemand aan de rafelrand van de maatschappij te verbeelden. De film- en montagetechniek kan op tal van punten verbeterd worden, maar de moed om dit project zo aan te pakken verdient een compliment. We wensen hem veel succes in zijn filmloopbaan. Hij heeft een SD-kaartje van 64 GB gewonnen.

De winnaars feliciteren we met hun verdiende prijzen. Iedere deelnemer krijgt een juryrapport. De makers ontvangen binnenkort hun prijzen en dan komt er een foto op deze site, samen met de twee winnende films.

Het Jonge Filmers organisatieteam van NOVA.

 

 

Wat een verrassing dat ik de filmwedstrijd "Feestdagen in coronatijd" heb gewonnen, samen met Cheen.

Ik vond het een lastige opdracht, maar wel leuk om in deze tijd toch ook met film bezig te zijn.

Ik ben heel blij met het cadeau en ga er erg van genieten.

Zeker aankomende week in de sneeuw!

Vriendelijke groet Emma van Uden.