Wat is de NOVA?

NOVA staat voor Nederlandse Organisatie Van Audiovisuele amateurs. De NOVA is een landelijke vereniging met regio's als leden. Je kunt lid worden van een regio of bij een filmclub.

De NOVA organiseert festivals en cursussen, leidt juryleden op en doet nog veel meer. Wij kunnen je op weg helpen bij het maken van een leuke film.

NOVA Jonge Filmers is de website voor jonge filmers. Hier vind je alle activiteiten voor jongeren.

Leer ook leuke films maken en sluit je aan.

Wat wil jij? Laat het weten aan de NOVA.

De NOVA wil graag je filmdromen waar maken. Om helder te krijgen wat jouw behoeften zijn willen wij graag wat vragen stellen.  Als je kennis wilt maken met onze organisatie, beantwoord dan alsjeblieft de vragen. Deze vragenlijst is bedoeld voor jongeren van 12 t/m 23 jaar. Het beantwoorden kost je ongeveer 10 minuten van je tijd. We garanderen dat de resultaten anoniem worden verwerkt.

Alvast bedankt voor je moeite!

Klik op het vraagteken, de titel of hier. Dan opent de vragenlijst.

Blijf Filmen

We maken een unieke periode mee. Het is nu al vreemd om massa's mensen dichtbij elkaar te zien. Het vastleggen van de nieuwe omgangsvormen levert historisch waardevolle documenten op. Ook prikkelt het nieuwe onderwijs, het missen van vrienden dichtbij en van lijfelijk contact tot nieuwe creatieve ideeen. Maak van je hart geen moordkuil! Blijf met open ogen kijken en leg vast wat je meemaakt. Niets is zo verrassend als de dagelijkse werkelijkheid.

man holding camera with stand 3002187 crop web

Die film kun je niet bedenken.

Sprookjestuinen

Image

De jongeren van de filmstudio Beilen waanden zich in Sprookjesland.

Susanne Hurenkamp organiseert samen net anderen, het festival “sprookjestuinen” in het beleefpark in Dwingeloo.

Voor de opening van dat festival wil ze graag een film hebben waarin de kinderen alvast kennis kunnen maken met de sprookjes die ze kunnen beleven op 17 en 18 juli in het beleefpark .

Dus kwamen diverse sprookjes figuren bij elkaar op zondag 30 mei in Dwingeloo.

En hebben de jongeren van de jongfilmstudio Beilen alle opnames gemaakt van de repetities van de sprookjesfiguren.

Het was een fleurig geheel, de dwergen en alle regenboogelfen waren er ook, maar ook de gelaarde kat en de prins en prinses.

Romeo had de regie en zette de filmers en de mensen van het geluid steeds op tijd op de juiste plaats. Het draaiboek zat prima in elkaar en de filmers hoefden alleen maar zijn aanwijzingen op te volgen.

Er is de hele dag gefilmd, van 9 tot 18 uur maar iedereen bleef tot het eind enthousiast .

Het was een geweldige, drukke, maar ook gezellige dag  en iedereen was blij dat er eindelijk weer eens gezamenlijk gefilmd mocht worden.

Hierna begint dan natuurlijk ook nog het enorme werk om van al die uren filmbeelden een film te maken van maximaal 15 minuten.

Daarvoor moeten heel veel , ontzettende leuke beelden , weggeknipt worden, oei dat wordt moeilijk.

Hiermee gaan de jongeren, thuis, aan de slag,

En dan hopen we dat er 17 en 18 juli een geweldige openingsfilm te zien is . Waar, dat kun je dan vast lezen op de website van de sprookjestuinen van Drenthe.  www.sprookjestuinen.nl

Alle filmers kregen van Susanne een lieve kleine fee mee naar huis als dank.

Bianca van Gelderen

Prijsuitreiking Jongeren Filmwedstrijd Jeugd aan zet

De Jongeren Filmstudio Beilen (jeugd afdeling Beiler Video Club) organiseerde de filmwedstrijd voor jonge filmers in het kader van “Jeugd aan Zet”. De gemeente en de stichting Welzijn hadden ons gevraagd om iets te organiseren in dit landelijke kader.

Er is een leuk affiche gemaakt door Welmoed Riemersma en die is verstuurd naar scholen en bekende jongeren in het noorden.

Er is geweldig gereageerd en er kwamen maar liefst 17 films binnen.

De films zijn gemaakt door jongeren vanaf 12 jaar tot en met 25 jaar.

Een gedeelte van de films is door een groep gemaakt dus veel jongeren zijn hier mee bezig geweest.

Alle films zijn gejureerd door de heer Urbain Appeltans. Hij werkte vroeger als filmregisseur in België onder andere bij de BRT.

Hij is nu een enthousiast filmer en geaccordeerd jurylid van de NOVA.

Het niveau van de films lag hoog en hij vond het moeilijk om de winnaars aan te wijzen, maar de winnaars zijn bekend. Er is gejureerd in 3 verschillende leeftijdsklassen.

Maandag 17 mei 2021 heeft wethouder Dennis Bouwman de prijzen uitgereikt in het gemeentehuis.

Helaas kon daar maar een klein groepje bij aanwezig in verband met de coronaregels, maar we waren al blij dat de gemeente zijn raadszaal hiervoor beschikbaar heeft gesteld.

Wat onwennig was het natuurlijk wel, maar wethouder Bouwman wist het ijs te breken door te vertellen dat hij zelf ook graag filmde en als hij geen wethouder meer is gaat hij misschien wel wat meer tijd hierin steken.

Hij kon ook leuke vragen stellen aan de jongeren.

Het lukte niet om alle mooie  rapporten voor te lezen, want we hadden ook maar beperkt de tijd., maar hij wist er wel een paar leuke opmerkingen uit te halen.

De jongeren waren blij met hun prijzen.

Alle inzendingen kun je bekijken op de website van Jong Filmstudio Beilen.

 

Bianca van Gelderen

 

Een film maken is heel leuk, maar er komt wel wat bij kijken.

Film jij met je mobieltje ook alles wat los en vastzit?

Wij snappen dat. Wij doen niet anders, want verhalen vertellen zit in onze genen en wat is er nog leuker dan het maken van een selfie met een gekke bek, een coole auto, je lief, de overheerlijke pizza. Dat wil je wel delen met je vrienden en bekenden. Wij kennen ook vloggers die elke dag aan hun volgers vertellen wat ze hebben meegemaakt. Ook interessant. Zo zie je maar, the sky is the limit. Je kunt met je mobieltje alle kanten op en hele films maken. Alles is mogelijk; korte informatieve verhaaltjes, of met vrienden en vriendinnen een heuse korte speelfilm maken.

Toch gaat dit niet vanzelf. Aan elke goede film ligt namelijk een goed idee en verhaal ten grondslag. Dat is nog niet zo gemakkelijk, maar ja, het moet gebeuren en iemand moet het doen. Wij kunnen jou vast daarbij helpen.

Bij alles wat leuk is moet je dingen afwegen/overwegen. Dat is bij het maken van een film niet anders. Hoe schrijf ik een goed verhaal? Hoe ga ik dat verfilmen? Wie ga ik vragen voor de rollen? Welke muziek zet ik er onder?

Het is leuk om alle touwtjes in eigen handen te hebben. Jij kunt bepalen hoe het moet worden. Je hebt b.v. heel veel te gekke shots en scènes bedacht en misschien zelfs al opgenomen. Allemaal korte stukjes film, leuke toepasselijke muziek uitgekozen. Maar je vraagt je af; hoe krijg ik die in de juiste volgorde achter elkaar? Hoe en met wat doe ik dat?

Hieronder vind je tips over het schrijven van een verhaal, het opnemen daarvan en de montage. Pak je mobiel of camera en ga ermee aan de slag. Al doende leer je het meest.

Scenario schrijven

Scenario schrijven

Foto door Aleš Čerin van FreeImages

 

Een film begint met een idee, dat wordt uitgewerkt tot een scenario.

Joost Schrickx vertelt in zijn vlogs hoe je dat aanpakt.

Cameravoering

Cameravoering

Foto door Gift Habeshaw van Pexels

 

Cameravoering heeft alles te maken met het overbrengen van je verhaal naar de kijker.

Bekijk hier uitleg over enkele basisprincipes.

De videomakers

De videomakers

De meiden van De Videomakers hebben veel ervaring met films maken. Ze leggen je uit hoe je met licht en geluid omgaat, filmt met je telefoon en veel andere handige weetjes. Op hun Youtubekanaal staan tientallen leuke filmpjes over allerlei aspecten van het filmmaken.

Gratis montageprogramma's

Gratis montageprogramma's

Er zijn verschillende gratis montageprogramma's, van eenvoudig tot heel professioneel. Hier vind je de beste.


Interviewen

Interviewen

Foto door Bartlomiej Stroinski van FreeImages

 

Bij het maken van een documentaire zul je vaak interviews gebruiken, al is het maar om meer te weten te komen over je onderwerp in een voorgesprek.

Steven Geldof vertelt over zijn werkwijze.

Young UNICA Workshop

23 jongeren uit vele landen volgden tijdens UNICA 2019 in augustus 2019 een workshop van een week. Het onderwerp was "visualising change" en ging over een voorval dat je leven heeft veranderd.

Bekijk de making of films en de films, die tijdens de workshop zijn gemaakt.

Helaas gaan de UNICA-festivals van 2020 en 2021 niet door.